OM RASEN

Miniature American Shepherd är en vacker, lojal, lättlärd, energisk och smidig vallhund av mindre storlek. En social hund som gillar att jobba och hänger med på det mesta. Den är snabb, har styrka och smidighet, är uthållig och ofta mycket will-to-please. Dessa egenskaper tilltalar mig då jag vill ha en hund som gillar att träna, jag eftersträvar även en hund med stor portion uthållighet. Det är en ras som passar för i stort sett alla hundsporter även om jag själv valt att ägna mig åt agility, barmarksdrag, rallylydnad, nose work och specialsök.

Det finns viss reservation mot personer utanför den egna familjen. Då det från början är en vallhund/gårdshund så finns vakt i rasen och även en del jakt.

Namnet Miniature är enligt mig lite missvisande då det inte är en hund i miniatyrstorlek utan en hund i mellanstorlek som skiftar en hel del i storlek – allt från knappa 33 cm och 7kg till närmare 50 cm och 20 kg. Lägre ner kan du läsa om vilken storlek som är godkänd inom rasen.

Rasstandard

Nedan finns MAS’ens rasstandard i en mycket förkortad version där jag valt ut det jag anser är mest relevant som en första bekantskap med rasstandarden.

Miniature American Shepherd är en vallhund av mindre storlek och har sitt ursprung i USA. Rörelserna är smidiga, lätta och balanserade. Exceptionell vighet kombinerad med styrka och uthållighet gör det möjligt för hunden att arbeta i varierande terräng. Denna mycket mångsidiga, driftiga hund utgör en utmärkt atlet med överlägsen intelligens och en vilja att vara dem den är trogen till lags. Den är både en lojal vän och foglig arbetare som är tydligt uppmärksam till uttrycket.

Höjd för hanar är 36 cm – 46 cm och för tikar 33 cm – 43 cm i mankhöjd. Den är stadigt byggd med måttligt kraftig benstomme i förhållande till storleken. Hanens struktur utstrålar maskulinitet utan att vara grov. Tikar framstår som feminina utan att vara taniga.

Svansen på en MAS kan ha tre olika längder. Kuperad eller naturlig stubbsvans är önskvärd. En kuperad svans är rak och inte över 8 cm lång. (I Sverige är kupering förbjuden). (Det är även tillåtet med halvlång eller hellång svans. Detta anges på hundens stamtavla).

Färgen erbjuder variation och individualitet. Utan inbördes ordning är de erkända färgerna svart, blåmelerad, röd (lever) och rödmelerad. Meleringen kan uppträda i vilken mängd som helst med marmorering, stänk/prickar eller oregelbundna fläckar. Underullen kan vara av en något ljusare nyans än stickelhåren. Asymmetrisk teckning ska inte påverka bedömningen. Tantecken är inte nödvändiga, men när de finns är de tillåtna på några eller alla av följande områden; runt ögonen, på tassarna, benen, bröstet, nosen, undersidan av halsen, ansikte, undersidan av örat, undersidan av kroppen, under basen av svansen och på byxorna. Tantecken varierar i ton från krämig beige till mörkrost utan någon favoriserad variant. En blandning med basfärgen eller meleringen är tillåten i ansiktet, på benen, tassarna och byxorna. Vita tecken är inte ett krav och när de finns ska de inte vara dominerande.

Rörelser: Smidigt, fritt och ledigt; visar vighet i rörelserna med ett välbalanserat, marktäckande steg. Hunden måste vara smidig och ha förmåga att ändra riktning eller rörelse ögonblickligen.

Miniature American Shepherd är intelligent och primärt en arbetande hund med framträdande vall- och vaktegenskaper. Eftersom de är exceptionella följeslagare är de mångsidiga och lättlärda och utför sina arbetsuppgifter med stor stil och entusiasm. Även om de är reserverade mot främlingar är de inte skygga. De är motståndskraftiga och ihärdiga arbetshundar som anpassar sitt uppförande och sin upphetsning till lämplig nivå beroende på arbetsuppgift.  Med sin familj är de beskyddande, godmodiga, hängivna och lojala.

DISKVALIFIKATIONER:

  • Under 36 cm och över 46 cm för hanar; under 33 cm och över 43 cm för tikar. Minimihöjderna i denna rasstandard gäller inte hanar eller tikar under sex (6) månaders ålder
  • Över 50 % opigmenterad nosspegel
  • Under- eller överbett
  • Andra än erkända färger. Vita fläckar på kroppen som består av iögonfallande isolerade fläckar eller områden med vitt, placerade mellan manke och svans, på ryggen, sidorna mellan armbågarna och baksidan av bakbenen

AKC engångsdiskvalifikationer:

  • Blindhet
  • Dövhet
  • Kastration och sterilisering
  • Förändringar genom artificiell manipulation
  • Attacker eller aggressivt beteende

Rasbeskrivning i sin helhet översatt från engelska.

http://www.miniatureamericanshepherd.se/wp-content/uploads/2012/10/Rasbeskrivning-MAS.pdf